FTP elérése, videok/shoutcastek, demok, régi anyagok: http://warcraft.hu/ftp

Warcraft/Starcraft magyarosítás: http://huncraft.hu


Clone - FreeCraft, Wargus, Stratagus, BOSWars


 

 

A warcraft játék stílusa sokakat inspirált és így születettek meg végül a GPL clone verzió. Az egyik legismertebb verzió 1998 juniusban jelent meg ALE Clone néven, ami késõbb 1999-ben FreeCraft néven folytatta pályafutását. A FreeCraft nevû játék GPL licenc alatt free formában volt elérhetõ. A siker kulcsa elsõdlegesen nem az ingyenes licenc volt, hanem az, hogy a C nyelven nulláról megírt program kódot sok olyan operációs rendszer alá is lefordították (compiler), ami alatt korábban nem volt elérhetõ. Ez a verzió igazából jelentõs változást nem hozott az eredeti warcraft scene életében (értem ez alatt, hogy nem tértek át tömegesen), viszont sokan - akiknek tetszett ez a verzió - késõbb megvették a nagy warcraft verziót is. 

 

A történelem úgy hozta, hogy 5 év után (2003 júniusában) a Blizard levelet írt a fejlesztõknek és kérte, hogy módosítsák a nevét, mivel az új StarCraft és WarCraft verziók már teljes mértékben más stílust kívánnak képviselni mind grafika mind mûködés terén + ez a project több pontban másolja az eredeti játék stílusát. A FreeCraft eredeti fejlesztése 2003 júniusában ezzel tulajdonképpen le is zárult. Maga az engine amit a fejlesztõk készítettek megmaradt, így egy új 2D alapú RTS játék és játékfejlesztõi stílust víve tovább.

 

A klón verziók közt szokták emlegetni, mégis egyik speciális verzió ezek közül a Wargus csomag. Ez igazából nem klón, hanem egy ingyenes kiegészítés, amihez szükség van az eredeti Warcraft 2 játékhoz is. A kiegészítés segítségével a játékosok nem csupán LAN-on tudnak játszani, hanem a világháló és internetes hálózat lehetõségeit is ki tudják használni. (Megj: az IPv4 címek napjainkban történõ elfogyása óta + az egyiptomi hálózat leválásával a világhálózatnak már csak egyik része az internet).

 

A 2D játék klónok között egy igazi másolat a 2002-2004 között készült Necromanthus féle Warcraft verzió. Ez egy - a régi DOS-os játék - FLASH technológián megvalósított verziója, ahol alapjáraton egy mesterséges ellenféllel lehet kûzdeni. Itt nem variáltak sokat, a név is megmaradt WarCraft-nak.

 

Játékok idõrendi sorrendben:

1998 - FreeCraft (Ale Clone)

 - Web: WikiPedia FreeCraft

 - Oprendszer: Windows, Linux, BSD

2003 - Startagus

 - Web: WikiPedia Startagus

 - Oprendszer: Windows, Linux, BSD, Mac OS-X, Amiga OS4, MorphOS, PocketPC

2004 - BOSWars (Battle of Survival)

 - Web: www.boswars.org

 - Oprendszer: Windows, Mac OS-X, Linux, BSD

2009 - Necromanthus FLV (Flash Warcraft)

 - Web: www.jatekstart.com, www.multiplay.hu

 - Oprendszer: (bármi, amin flash fut)

SofiWebGUI WebPRO - Original design WoW (e107port) - Powered by Muskatli